portada_el-consol-de-barcelona_andreu-claret-serra_201906181837.jpgCazarabet conversa con...   Andreu Claret Serra, autor de “El cònsol de Barcelona” (Columna)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andreu Claret Serra ens endinsa des d´una molt mesurada narrativa, en una historia trepidant que és un autèntic thriller polític amb certa dosi de suspens

Es tracta d´una novel-la històrica amb molt, molt de pes….des de l´estructura fins la trama o, jo destacaría, el tractament dels personatge si l´apropament als mateixos.

L´escriptor no “tracta de fer historia” ni “d´escriure una trama histórica”, ens plantetja una manera d´entretenir-nos des de la trama histórica d´una manera diferent

Aquesta novel-la  ha guanyat l´actual Premi Néstor Luján de novel-la, en concret ,en la seva XXIII edició

Tota la trama gira entorn del diplomàtic de la Unió Soviètica,  Vladimir Antónov-Ovséienko que era ucranià d´orígen….

El protagonista s´enamora tant de Catalunya que davant certes situacions planta cara al Stalinisme i,“el padrecito” acaba per manar que el passin per les armes davant un mur.

Allò que ens explica la sinopsi del llibre:

Barcelona, 1936-37. La ciutat és un bullidor d’il·lusions, conspiracions i tragèdies. Vladimir Antónov-Ovséienko, el cònsol soviètic, té l’encàrrec d’ajudar la rereguarda republicana però també controlar la CNT i perseguir els trotskistes del POUM. El vell bolxevic s’enamora de Catalunya, s’interessa pels anarquistes i estableix grans complicitats amb Lluís Companys. És l’any dels processos de Moscou i la seva dona, Sòfia
Levin, descobreix els horrors de l’estalinisme i els comparteix amb el seu marit, que viu escindit entre la lleialtat i la veritat. Stalin no se’n refiarà mai. Antónov- Ovséienko escriu un testament polític que deixa al seu fidel xofer, Josep Tarrida, un militant del PSUC, per donar-lo a conèixer quan Hitler hagi estat derrotat. Vuitanta anys més tard, una jove historiadora russa el descobrirà a casa d’una dona misteriosa de noranta
anys que viu envoltada de llibres i records.

És autor, entre d´altres de El Secret del Brigadista, un llibre que ens va agradar força. Un altre llibre seu, també editat pel Grup62 és Venjança. Aconseguí en aquest llibre, el d´El Cònsol de Barcelona el premi Néstor Luján, anem a aproparnes a en Luján:  https://es.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9stor_Luj%C3%A1n

Andreu Claret Serra. És  periodista i escriptornascut a Acs (França, 1946), en una família de republicans exiliats, va començar a exercir la professió sota el franquisme a la revista Cambio 16. Ha estat delegat de l’agència Efe a l’Àfrica subsahariana i a l’Amèrica central, i director d’Efe a Catalunya. Com a articulista, ha col·laborat en nombroses publicacions internacionals sobre qüestions relacionades amb la diversitat. Va participar a El matí de Catalunya Ràdio amb Josep Cuní i Antoni Bassas, i ha estat professor de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Va liderar l’IEMed durant anys i, del 2008 al 2015, ha estat director de la Fundació Anna Lindh pel diàleg intercultural amb seu a Alexandria. El 2008 va publicar El secret del brigadistaActualment col·labora a El Periódico.

Vladimir Antónov-Ovséienko:

https://es.wikipedia.org/wiki/Vlad%C3%ADmir_Ant%C3%B3nov-Ovs%C3%A9yenko

 

 

Cazarabet conversa amb Andreu Claret Serra:

escriptor-periodista-Andreu-Claret_2254584684_63603102_1500x1000.jpg-Andreu, què et va fer escriure aquesta història que gira entorn al cònsol i diplomàtic Antónov-Ovséienko ?. Escriure sobre el període tan centrat dins la Guerra Civil què suposa?  

-Hi ha motivacions personals i intel·lectuals. Vaig néixer a l’exili, a França, en una família republicana, i el pare, quan discutia amb amics, sempre deia que la guerra no l’havia guanyat Franco sinó que l’havien perdut els republicans. Aquesta idea sempre m’ha perseguit i m’ha dut a interessar-me per la guerra des d’una perspectiva més crítica que no pas èpica. La meva primera novel·la (El Secret del Brigadista), basada en els Fets de la Fatarella ja era una manifestació d’aquesta preocupació. 

També ha comptat que l’any 1937 és una mena de buit en la narrativa en català, potser perquè no ens agrada remoure el que va passar a la rereguarda i volia parlar dels fets que tracta Orwell al seu Homenatge a Catalunya des d’una altre perspectiva.

La figura de Vladimir Antónov-Ovséienko (VAO) m’ho ha permès, introduint amb força la dimensió de l’estalinisme, a través de la personalitat fascinant i escindida del personatge. 

-Què ha suposat per a fer-te amb el premi de novel·la històrica Néstor Luján amb aquesta novel·la?

-El premi va ser una satisfacció perquè vaig conèixer Nèstor Lujàn, però també una gran oportunitat de promoció inicial de la novel·la. Crec que ha contribuït decididament a la seva difusió. 

-Hi ha racó per la imaginació en aquesta novel-la que té al punt de mira a en Vladimir Antónov-Ovséienko , un personatge real?

-Tinc massa respecte pels historiadors per a pretendre fer una llibre d’història. Per aixó son tan importants els personatges ficcionats que giren al voltant de la família Tarrida. I també el paper de Sofia Levin, la dona de VAO, que és dona sobre la qual sabem poca cosa (només la seva carta abans d’esser afusellada) i que també forma part de la ficció. Sense ella, la trajectòria del marit a Barcelona no s’entendria. 

-Per què et vas fixar amb ell? Què et va cridar l´atenció d´aquest personatge?

-Ja m’havia sorprès, pel seu caràcter i la seva determinació, quan vaig llegir el llibre de John Reed sobre la Revolució del 1917, però quan vaig descobrir la seva importància a Catalunya durant l’any que va viure-hi, em va fascinar.  

img_astrid_20190618-171917_imagenes_lv_terceros_andreu-kJRG-U462955505988hSB-992x558@LaVanguardia-Web.jpg-No fou un personatge massa conegut per la historiografia, no? ; tot i això va tindre la seva importància( molta m’atreviria a dir…) i els seus trets especials com a persona que és allò que et fa decidir per ell?…

-Fins que no es va publicar el llibre de Josep Puigsech (La Leyenda del Kremlin) s’en sabia poca cosa. A partir del llibre, en vaig seguir la pista a moltes memòries i dietaris de la guerra (Miravitlles, Pàmies, etc.) i a la premsa de l’època. Això  em van permetre concloure que s’havia enamorat de Catalunya, i que s’havia interessat pel nacionalisme català i pels anarquistes amb una mirada diferent de la de Stalin (aixó li va costar la vida) 

-En  aquells temps i per la URSS era considerat “un bon bolxevic”? Quin paper va jugar en la Revolució d´ Octubre?

-Decisiu com a home d’acció. Encapçalant les tropes que van assaltar el Palau d’Hivern i jugant un paper a l’Exèrcit Roig durant la guerra civil a Rússia i Ucraïna. (Amb procediments expeditius que van dur a la mort de milers de camperols, propis dels bolxevics de l’època)

-En  Antónov-Ovséienko  era, a més, militar. Quina tasca tenia en la Barcelona del 37?. Quines tasques tenia encarregades des de la més alta cúpula del Moscou comunista i boltxevic?

-No tenia funcions militars. Fins i tot li van cridar l’atenció des de Moscou perquè s’hi ficava. La seva tasca era política. Assegurar l’entesa de la Generalitat amb el govern de la República. Controlar els anarquistes (li van recriminar que no ho fes prou) i combatre el POUM (políticament i amb propaganda, sense estar al càrrec dels serveis de seguretat de l’NKVD que van liquidar el Nin) 

-Volien parar-li els peus a les influències de l´anarquisme i del trotskisme que a l´Estat Espanyol  i a Catalunya, molt en especial,va agafar forma amb el POUM i els poumistes?

-Stalin volia parar el peus a l’anarquisme que considerava una desviació del moviment obrer (i havia estat un enemic a Rússia i Ucraïna durant la guerra civil). I volia acabar amb el POUM que veia des de la seva dèria contra Trotski

índice.jpg-Amic crec que ací , en aquesta història,  t´has tingut que treballar , i molt, el fet de documentar-te, oi?. Com ha sigut aquesta tasca? Què ens pots contar-hi?

-He llegit i rellegit molt sobre la guerra civil (sobretot allò que passava a la rereguarda) i molt sobre l’estalinisme, a partir dels nous llibres que s’han publicat des que s’han desclassificat arxius de Moscou. En total més de seixanta títols que no he volgut posar al final de la novel·la per no enfarfagar.  

-En quin moment esdevé incòmode per la URSS…tot i que, em fa la impressió, que  Stalin i companyia eren de pell fina, no feia falta massa brossa per sentir-se incòmode, oi?

-Stalin no es refiava de VAO. De fet, a la novel·la, la seva dona creu que l’envia a Barcelona com a càstig. No ho puc demostrar, però ‘se non è vero é ben trovatto’, perquè va liquidar mols dels ‘spanskis’ (diplomàtics, militars, periodistes) que van tornar d’Espanya ‘contaminats’ pels anarquistes i el nacionalisme. Mai no li va perdonar la seva actitud favorable a Trotski els anys vint. Ni la seva indisciplina. 

-Vols mostrar en aquesta història els estira i arronsa dels partidaris de la República?

-Més que d'estira i arronsa, crec que s’ha de parlar del drama d’unes esquerres que es maten pels carrers de Barcelona mentre el Franco es va acostant a l’Ebre. La guerra dins la guerra va debilitar molt la República i en va donar una imatge molt negativa (Orwell)

-Quin lloc juga ací el president de Catalunya, Lluis Companys? Quina relació va establir amb el cònsol de la URSS a Catalunya?…

-Els presento com dos personatges units pel seu destí dramàtic, que van fer una certa amistat perquè ambdós es sabien condemnats. VAO estava molt sol entre els seus. I Companys estava cada cop més aïllat entre els dirigents d’ERC i Estat Català i enfrontat amb Largo i Negrín.  

-Després està la dona del protagonista que veu i presencia, de manera directa e indirecta, els horrors de l´estalinisme… ho parla amb el seu marit…I clar, apareixen en escena els dubtes, lleialtat…

-La intuïció i la intel·ligència política de la seva dona es essencial. Si tornés a escriure la novel·la li donaria més importància. 

-Tot s´ acaba trencant quan agafen força i presència els serveis secrets de la Unió Soviètica que, a més, escalfen l´ ambient, oi?

-Els serveis secrets arriben a Barcelona abans que VAO. I una de les tasques que tenen és controlar-lo i, finalment, fabricar un dossier falç que permeti la seva condemna a mort quan torni a Moscou. 

-És aquesta la història (una mostra agafant al periple d´ aquest personatge) de la caiguda en desgràcia de no pocs bolxevics…des de les urpes de l´estalinisme?

-És un dels casos més paradigmàtics per la seva importància i popularitat. Un exemple del que va ser una autèntica hecatombe de la vella guàrdia bolxevic. (membres del Comité Central, quadres locals, alts oficials de l’Exèrcit Roig, diplomàtics, intel·lectuals etc). Dels que surten a la novel·la, Ilià Ehrenburg és un dels pocs que es va salvar.   

-Com és escriure una novel-la en la qual surten personatges reals que han escrit tantes pàgines importants de la història?( Andreu Nin, Companys, Tarradellas, Met Miravitlles, Durruti, Ramon Mercader, George Orwell, Pau Casals, Dolores Ibárruri, La Passionària, I fins I tot Stalin).

-Han passat prou anys com per novel·lar-los. El repte és fer-los actuar i parlar amb credibilitat. Sense que grinyoli. 

-Amic segurament que ja estàs pensant en alguna que altra trama, sempre jugues a endinsar  la imaginació dins esdeveniments reials…què ens  pots comentar-hi?

-Encara no ho tinc decidit, però l’interès que ha suscitat el Cònsol de Barcelona m’orienta a seguir amb el tema de la Guerra Civil. Tenint en compte que, en català, no hi ha molta narrativa sobre la rereguarda, m’agradaria completar la meva tasca literària amb una tercera novel·la. Hauria escrit una trilogia sobre un període que de la nostra historia decisiu i de molt interès per comprendre millor alguns dels desafiaments de la Catalunya d’avui. 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com