Cazarabet conversa con...   Rafael Sospedra-Roca, Francesc Xavier Hernàndez-Cardona i Rafael Català i Dalmau, editores de “Guia didàctica de la Batalla de l’Ebre. Història, memòria i patrimoni” (Rafael Dalmau)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editorial Rafael Dalmau ens ofereix des de varies plomes coordinades per Rafel Sospedra-Roca i Francesc Hernàndez-Cardona  com a editors sobre com fou i esdevingué la batalla de l´Ebre…més coneguda com la Batalla decisiva o la Gran Batalla Final de la Guerra d´Espanya.

Aquesta guia ofereix una mirada històrica, de la memòria i del patrimoni.

La sinopsis del llibre: Al cap de moltes dècades, la batalla de l’Ebre, la seva historia, la seva memòria i el seu patrimoni material i immaterial continuen essent objecte d’interès. De fet, la batalla de l’Ebre no ha acabat. Els intents de condicionar el seu passat i d’apropiar-se’n han estat constants des de tota mena de punts de vista. Els relats, els monuments, el tractament de les restes arqueològiques, els productes culturals i museogràfics... han volgut i volen donar versions diverses, no sempre congruents amb els fets. Aquesta "batalla" pel control del passat de la batalla també forma part de la seva historia.

La Guia didàctica de la batalla de l'Ebre és el producte de l’experiència de la recerca que el DIDPATR| ha desenvolupat a l'entorn de la batalla de l'Ebre a partir d'un plantejament interdisciplinari (història, arqueologia, didàctica, museografia, memòria...). El grup ha dut a terme nombrosos estudis històrics i

ha elaborat múltiples propostes didàctiques. Ha impulsat la realització de treballs arqueològics en espais com ara els Raimats, Corbera d'Ebre i els aeròdroms republicans del Penedès. Ha dissenyat projectes museogràfics com són els de l'Hospital del Molar i el Centre d’Interpretació de l’Aviació

Republicana i la Guerra Aèria (C|ARGA), als Monjos. Ha promogut la confecció de monuments i la creació d'espais de memòria (Aviació Republicana, Joan Comas, Pontoners de l'Ebre, Batalló Lincoln-Robert Merriman, XV Bl/15 BM, Manuel Tagüeña...). Tot aquest bagatge queda reflectit en la present guia, una brúixola per a poder navegar pels espais del conflicte.

Els seus autors:

Els autors de la Guia didàctica de la batalla de l'Ebre treballen, des de diferents perspectives, en la didàctica de les Ciències Socials. Rafael Sospedra-Roca és arqueòleg; Francesc Xavier Hernández-Cardona, historiador; Xavier Rubio-Campillo, enginyer informàtic i arqueòleg; Mar Hernández Pongiluppi, llicenciada en Belles Arts, i David Íñiguez Gràcia, historiador. Tots ells formen part del grup de recerca DIDPATRI (Didàctica del Patrimoni) de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Rafael Sospedra, Francesc Xavier Hernàndez Cardona i Rafael Català i Dalmau:

-Amics, La Guia didàctica de la Batalla de l´Ebre què vol pretendre i què aporta a la comprensió d´aquesta transcendental batalla de la Guerra d´Espanya envers la seva història, ¿memòria i patrimoni?

-La guia vol ser un instrument funcional per ajudar a entendre la batalla de l’Ebre des d’una perspectiva de segle XXI i del patrimoni que ens ha perviscut fins avui dia. Aporta una proposta d’aproximació a diferents elements (llocs, estructures, monuments, equipaments) valorats a dia d’avui, sense excloure que es pugui augmentar el seu nombre en el futur. Es tracta d’una eina per ajudar a construir coneixement i memòria, útil per a ensenyants, però també per professionals del patrimoni i per a usuaris en general. La guia aporta per primera vegada una valoració holística i de conjunt a l’entorn del patrimoni de la batalla de l’Ebre; fins ara no existia res de semblant.

-Què vau voler aportar des d´aquesta guia de diferent i diferencial envers altres guies didàctiques …?

-Com hem assenyalat aquesta es l’única guia que existeix global i holística sobre la batalla. Certament existeixen alguns fulletons d’institucions i algunes propostes parcials a la Web, però aquests elements no es poden considerar com a guia. Per tant no es un producte comparable. Altrament destacar que es una guia que vol ser útil donant informació força precisa sobre cadascun dels elements que els autors han considerat com rellevants. A banda hi ha una contextualització i explicació global que funciona força be i un segon article d’interpretació que planteja una aproximació molt innovadora, des del punt de vista de la història evolutiva, al descabdellament de la batalla.

-Una guia didàctica quins estris té que no tenen els libres o materials, editats, fins ara, que s´han apropat a esdeveniments transcendentals dins la Guerra d´Espanya?

-La guia didàctica te una vocació funcional. Es un instrument que orienta i, a més a més informa. La Batalla de l’Ebre es un complex històric i geogràfic molt complicat i el que pretén la guia es ajudar a navegar en l’espai i el temps d’aquest fet històric. Tanmateix, son molt conscients de que, al capdavall, l’aventura de la descoberta del passat i dels seus llocs és un afer personal. És la persona qui, en funció dels seus interessos i preconceptes ha d’acabar assumint i realitzant el seu viatge al passat.

-Els mapes, la cartografia, les fotografies marquen molt el compàs d´aquesta edició i la fan molt atractiva a la lectura, comprensió. Però costa molt més del que ens pareix ficar-li ordre als mapes i cartografies i anar ficant les fotografies amb els seus peus de fotos allà on corresponen…?

-Damunt del que va ser l’espai de la Batalla de l’Ebre, uns 800 quilòmetres quadrats, van passar moltes coses en molts moments diferents. I en no pocs llocs van haver accions durant l’ofensiva i durant les contraofensives. Intentar posar ordre i buscar una congruència entre espais i temps no ha estat fàcil. De fet és impossible, però ho hem intentat, la guia fa una proposta que intenta compatibilitzar coneixement dels llocs amb ordre cronològic de la batalla. Tanmateix, som molt conscients de les contradiccions inherents a l’intent.

-Ara estan cada vegada més molt ben senyalitzats diferents llocs importants que van formar part directa o indirectament de la batalla de l´Ebre… allí “in situ” i vosaltres els reflectiu ací. Molt de treball de camp i  de documentació i, segurament ,d´investigació, oi? …què ens podeu dir de tot plegat?

-De fet aquest treball s’ha construït a partir de l’evidència empírica. Han estat molts els anys de visites amb els alumnes i acompanyant grups de ciutadans. La Batalla de l’Ebre és un lloc molt complex, difícil d’entendre. Solament la presència continuada i el diàleg amb la gent, amb els estudiosos dels llocs, i amb les associacions que treballen sobre el territori ens ha permès arribar a tenir una percepció prou global. Però encara ens queda molt per aprendre.

-Quan de temps hi ha de treball a l´arrere d´aquesta Guia Didàctica de la Batalla de l´Ebre?

-Vam començar a treballar a l’entorn de la Batalla de l’Ebre cap a l’any 2000 quan vam participar de manera molt activa en contra dels projectes de parcs eòlics a les serres de Pàndols i Cavalls. En aquell moment també vam elaborar un primer Pla Director dels espais Històrics de la Batalla de l’Ebre, per encàrrec de l’IDECE (Institut Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre), un treball que va acabar morint en un calaix i que posteriorment va ser mal utilitzat en la constitució del COMEBE. Posteriorment hem practicat força investigacions arqueològiques, històriques i didàctiques... fins a dia d’avui, que continuem la feina.

-Amics, una mica al marge de la Guia…..com creieu que fou de decisiva aquesta batalla en el desenvolupament de la guerra?

-Els republicans tenien molt poques opcions de victòria. La República va plantejar l’enfrontament amb criteris més polítics que militars, i aquesta no va ser una bona opció. Tanmateix. la derrota, més que als camps de batalla. es va configurar a Munic, quan els representants de les democràcies occidentals van claudicar davant Hitler i Mussolini. Això va sentenciar Txecoslovàquia, però també la República espanyola.

-Vosaltres la qualifiqueu com la batalla més decisiva de la guerra d´Espanya del 36 al 39? Per què?

-Va ser decisiva perquè va obrir les portes a l’ocupació de Catalunya, i això va ser determinant per al futur de la República. També va ser decisiva perquè va obrir les portes a la II Guerra Mundial. Si a l’Ebre la República s’hagués pogut imposar, amb el suport de les democràcies occidentals, l’agressió nazi-feixista que va conduir a la II Guerra Mundial potser hauria tingut moltes dificultats de materialització.

Amics, en aquesta Guia Didàctica hi participen diferents plomes cadascuna especialitzada en un camp o una perspectiva diferent al voltant de la Batalla de l´Ebre… com ha estat coordinar i dividir el treball que hi aporten?

-La veritat és que no ha estat complicat. Tots els autors son membres del grup de recerca de Didàctica del patrimoni de la Universitat de Barcelona i portem molts anys treballant plegats. Els debats descabdellats durant anys ens han portat a visions crítiques similars que tots plegats mantenim sobre aquest fets històrics.

-I el treballs dels dos encarregats de l´edició en Rafael Sospedra-Roca i en Francesc  Xavier Hernàndez-Cardona com ha estat?

-Fàcil pel que fa als autors. Són gent disciplinada i acostumada a treballar. Ha estat una feina gratificant. Tanmateix, queda l’angoixa que tot es molt més complex del que sembla i que encara queden molts més anys de feina per acabar de donar llum al que va ser una inversemblant epopeia guerrera.

-Amics editors de Rafael Dalmau aquesta és una pregunta que vos faig a vosaltres… Com ha anat el vostre treball o millor dit la vostra tasca com a editors amb la Guia Didàctica de la Batalla de l´Ebre?.- Heu obert amb aquest llibre una nova col·lecció d´investigació i estudis?.- Dins aquesta perspectiva o perspectives de treballs teniu en marxa o “en agenda” per a treballar.

-Fa molts anys que treballem tant amb Francesc X. Hernàndez Cardona com amb Rafael Sospedra. Al primer li hem publicat quinze volums i al segon aquest és el que fa deu. Això a banda de moltes altres col·laboracions: en la didàctica de la història, en exposicions, en promoció de col·leccions i en publicacions diverses. Podem dir, doncs, que tots dos són autors de la casa. A més, un dels investigadors, David Íñiguez, també és autor del nostre catàleg perquè signa amb David Gesalí La guerra aèria a Catalunya (1936-1939).Bona gent… La idea de la col·lecció prové, doncs, d’una reflexió en comú: el grup Didpatri de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona té en curs la revista Ebre 38. Revista Internacional de la Guerra Civil Espanyola (1936-1938), una publicació acadèmica i ara editada en digital. Entre tots plegats, vàrem arribar a la conclusió que una col·lecció de llibres de temes monogràfics sobre aquest fet tan decisiu de la nostra història era una manera de donar continuïtat a l’edició en paper i, alhora, de fer arribar a un públic ampli les investigacions que es duen a terme, sobretot perquè s’orienten amb una explícita voluntat didàctica. I vàrem decidir de començar aquesta nova col·lecció amb la voluntat de mantenir la periodicitat aproximada d’un llibre a l’any. I ara ja estem treballant en la batalla del Segre per aquí dos anys, però és veritat que hi ha altres temes en cartera.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com