Cazarabet conversa con...   Oriol Garcia Quera, autor de “Cartago Vetus. La ciutat perduda” (Rafael Dalmau)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una novela corta ilustrada desde la pluma y el trazo de Oriol Garcia Quera donde se nos invita a participar en la búsqueda de la ciudad perdida de Cartago Vetus que, presumiblemente, debió de erigirse entre Tarraco y Barcino y que anda perdida…

El libro está editado por Rafael Dalmau, editores.

Lo que nos cuenta la sinopsis: Al segle II dC el geògraf grecoegipci Claudi Ptolomeu esmenta la ciutat de Cartago Vetus al llibre segon de la seva Geografia. Molts segles més tard, erudits, col·leccionistes i antiquaris intenten localitzar les restes d’aquesta antiga ciutat. Les teories sobre el seu emplaçament són diverses, però cap d’elles sembla concloent.

On és Cartago Vetus?

El autor, Oriol Garcia Quera: https://ca.wikipedia.org/wiki/Oriol_Garcia_i_Quera

El autor ya ha estado con nosotros:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas2/feudals.htm

Los editores también:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas2/ferransoldevila.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas2/guiadidacticabatallaebre.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/manolet.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/marcellimassana.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/nazisfrontera.htm

 

 

 

 

Cazarabet conversa con Oriol Garcia Quera:

-Oriol, d´on t´ha vingut la idea de cercar i reflectir-ho en un còmic la ciutat, podríem anomenar perduda, de Cartago Vetus?

Ja fa uns anys que, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, realitzo còmics ambientats al seu municipi, però mai no havia tractat específicament el tema dels arqueòlegs i la seva feina al jaciment del turó d’Olèrdola. Em va semblar que havia arribat el moment de fer-ho, i al posar-me a fer recerca m’he trobat de nassos amb la teoria que el jaciment havia estat originàriament una ciutat cartaginesa. La Cartago Vetus que Ptolemeu cita a la seva Geografia. A partir d’aquí he anat tirant enrere en el temps, estirant el fil, fins a conèixer l’origen de la teoria i la seva pervivència entre el mon acadèmic durant moltes generacions.

-Com teu van plantejar des de Rafael Dalmau i com va ésser el dir que sí?

L’editorial Dalmau té molta sensibilitat amb el mon de l’arqueologia. Quan els vaig parlar del projecte de seguida els va semblar interessant.

-Al moment com et vas plantejar el treball perquè allò que un té que fer primer un, imagino, és documentar-se molt, molt bé, no?

En aquest cas m’ha anat molt bé el treball que ha fet els darrers anys la Núria Molist des del  Museu d’Arqueologia de Catalunya amb la catalogació de totes les obres, articles, ressenyes... que en algun moment han parlat del jaciment d’Olèrdola. M’he fet un fart de llegir documents antics i finalment he escollit tres moments que crec que resumeixen la relació entre el jaciment i la gent que l’ha visitat amb intenció d’extraure’n algun coneixement.

-Què en sabies tu d´aquesta ciutat perduda…?

Doncs diria que gairebé només el nom. Cartago Vetus és un nom que et queda a la memòria, però mai no m’havia entretingut a qüestionar-me si tenia sentit anomenar així les runes del turó d’Olèrdola.

-Després o paral·lelament vas ficar-hi la part de ficció… la que li dona ritme d´aventura, de recerca…

Sí. Tot i tenir documents escrits dels tres grups d’estudiosos que visiten el jaciment al llarg de tres segles, quan els dibuixes i els has de fer actuar, una certa dosi de ficció és inevitable. Ha estat interessant procurar que les converses resultin naturals, amb un llenguatge creïble, i que a cada època els personatges reflexionin en funció dels coneixements dels que disposaven en aquell moment. I afegir una certa dosi d’aventura, fent que els personatges persegueixin objectius que varien segons l’època.

-T´has hagut de recórrer els camins que van de Tàrraco a Bàrcino per tal de veure escenaris i imaginar millor llocs?

L’acció transcorre exclusivament al turó d’Olèrdola. L’únic element que apareix a les tres històries és precisament el jaciment. Les pedres. I aquest indret sí que me l’he trepitjat. M’ha interessat especialment mostrar-ne la transformació a través del temps.

-Molts la situen a l´enclavament geogràfic que ocupa la Vilafranca del Penedès…què n´opines o segons allò que has investigat o en que t´has documentat …..què ens pots dir?

Actualment penso que és una teoria difícil de sostenir. Però la investigació sobre la ubicació d’aquesta ciutat continua oberta. Cartago Vetus, si mai va existir, encara no s’ha trobat. Ves a saber...

-I què hi ha dels que la situen a Olèrdola?

Doncs una mica el mateix. Després de les excavacions que fa Maties Pallarès l’any 1921, també és una teoria que resulta força improbable.

-O al cap i a la fi és només un mite sobre el que es construeix la història?

En tot cas, el mite es construeix després. El que és segur és que el geògraf Claudi Ptolemeu cita la ciutat de Cartago Vetus el segle II dC. I, tot i les imprecisions que tenen moltes de les seves obres, sembla que hi ha un consens en què, si va citar la ciutat, és que devia existir.

-Algú t´ha dit que has construït una novel·la gràfica, un còmic que recorda les aventures d´Indiana Jones?

Sí. De fet, jo mateix me n’adonava al dibuixar-ho, que coincidien el tema de l’arqueologia, l’època, la recerca... Entenc que en el meu cas la història és molt més creïble, tenint en compte que està  inspirada en personatges i fets que van existir. El meu objectiu no era crear un arqueòleg súper-heroi, sinó fer un homenatge als arqueòlegs reals, que ja tenen una feina prou difícil, sense haver de saltar d’avions a ple vol.

-Ens pots explicar com va ser la metodologia de treball?

La part de recerca i de treball d’escenes ja l’he comentada una mica. Una vegada plantejades les pàgines de còmic, vaig decidir que inclouria uns petits apartats històrics de dues pàgines després de cada una de les històries, per fer avançar al lector fins al punt de partida de la següent. Crec que aquesta combinació funciona molt bé. I per reforçar encara més el canvi de segle, cada història te la seva gamma de colors. La darrera aventura té el doble de pàgines que les anteriors, donat que necessitava espai per fer entendre el mètode de treball de l’arqueòleg.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com