La Librería de Alarifes

Cazarabet conversa con...   Pascual Boira i Muñoz, autor de "Les neveres de la província de Castelló. L’ús i el comerç de la neu a les comarques castellonenques"

 


neveres.jpg
11335       
Les neveres de la província de Castelló. L’ús i el comerç de la neu a les comarques castellonenques. Pascual Boira i Muñoz, con la colaboración de Jorge Cruz Orozco
568 páginas
25,00 euros
Pascual Boira i Muñoz



Pasqual Boira i Muñoz va nàixer a les Coves de Vinromà, a la Plana Alta, i, encara que viu a Castelló de la Plana, manté una intensa activitat social i cultural al seu poble, on mai no ha deixat d’estar empadronat. És llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València, i professor de secundària del Centre d’Ensenyament Secundari «Alt Maestrat» d’Albocàsser, a la comarca de l’Alt Maestrat.

Des de fa bastants anys, s’ha dedicat a l’estudi del comerç i dels depòsits de neu arreu de les comarques valencianes. Fruit d’aquesta tasca ha estat la publicació de nombrosos articles en butlletins de divulgació cultural, programes de festes i jornades culturals. L’any 2008 va publicar el llibre El comerç de la neu a Castelló de la Plana. Segles xvi-xix; el qual versa sobre el negoci de la neu en general i sobre les condicions i les circumstàncies que van envoltar l’avituallament de gel a la ciutat de Castelló en particular.

Pascual està casat amb una valldalbaidina d’Atzeneta d’Albaida, la qual cosa li ha permès visitar amb certa freqüència les comarques de la Vall d’Albaida, el Comtat i l’Alcoià, així com els Arxius d’aquestes comarques. Fruit d’aquesta situació ha estat la publicació, juntament amb el seu amic Ximo Tormo, del llibreLa serra de Mariola i el comerç de la neu. Caves cases i pous de neu. Un extraordinari estudi sobre el que va significar el comerç del fred a les comarques centrals valencianes, amb una completa catalogació de les caves i pous de neu de la serra de Mariola, amb les seues característiques, i amb una completa ressenya històrica.

Ara Pascual Boira ens presenta una nova obra: “Les neveres de la província de Castelló. L’ús i el comerç de la neu a les comarques castellonenques”. Una catalogació de tots els depòsits de neu de la província de Castelló (154), amb molta més informació sobre l’ús que es feia de la neu a les nostres comarques, el treball als depòsits de neu, el preu, els impostos que pagava la neu, els comerciants, ...

Podem dir que la història del comerç del fred al País Valencià i, en general, l’esforç per a entendre la societat tradicional i el seu patrimoni estaran plens de joia amb les noves aportacions de Pascual Boira i Muñoz.

 

 

7349728440_c1488781d5_h.jpg1.- D'on et naix l'interés per les neveres?
Des de sempre m’ha agradat caminar i fer rutes de muntanya ; per la qual cosa havia vist ja algunes neveres, com ara les de Catí o la de Ares. Tanmateix, va ser a partir que vaig començar a visitar la Vall d’Albaida (d’on és la meua dona) i vaig anar a la serra de Mariola, a la d’Aitana, al Carrascar de la Font Roja i a la serra del Benicadell i vaig poder admirar, entre d’altres, les caves monumentals d’Agres quan començar a pensar en fer alguna cosa més que fotografiar aquestes construccions.

2.- En quin estat les has trobat
Per desgràcia, encara que hi ha excepcions, l’estat de conservació de les neveres és bastant dolent. Durant molts anys van estar oblidades. Tanmateix, des de la dècada dels 90 han estat moltes les neveres restaurades, com ara la dels Regatxols d’Ares del Maestrat. Pense que al llibre que he publicat hi ha constància més que suficient sobre l’estat de conservació actual de les neveres de la nostra província.

3.- La gent és conscient de l'existència d'estos elements i estos oficis?
La gent major encara recorda haver oït parlar de la neu que, durant l’estiu, es baixava fins a la costa; però, en general, desconeixen el procés que es seguía. Pel que fa a les construccions, la gent les coneix, però res no sap sobre la verdadera importància que van tenir. Pense que molta gent s’alegrarà de llegar el meu llibre.

4.- El progrés ha dut a l'eliminació d'oficis tan sacrificats com el dels nevaters. Com era la seua vida i treball?
La vida dels nevaters, tant els que treballaven als pous de neu com els traginers, era molt dura. Al llibre queda perfectament reflectida la vida i el treball d’aquestes persones; aquest capítol pense que és molt interessant.

5.- Quants anys de treball t'ha suposat fer el llibre?
Jo porte des de l’any 2.000 treballant en aquesta publicació, encara que no sempre amb la mateixa constància. Per exemple, els anys 2.006 i 2.007 vaig estar quasi tots els dies de la setmana anant totes les vesprades a l’Arxiu Municipal de Castelló; o durant el més de juliol de l’any 2005 vaig estar vint dies seguits acudint puntualment a l’Arxiu de Castellfort. Pel que fa al treball de camp, també he estat durant llargues temporades eixint quasi tots els caps de setmana, mentre que durant dos o tres mesos hi havia vegades que no eixia a la muntanya.

6.- El llibre vol transmetre algun missatge a més de l'enumeració i catalogació de les neveres?
El llibre vol transmetre la importància que van tenir alguns oficis i activitats ja perdudes, i que pense que mai no hauríem d’oblidar. Precisament aquesta seria la primera intenció: rescatar de l’oblit una activitat que va desaparèixer fa més de 100 anys, i que pense que és important que els nostres fills i nets gràcies a aquesta publicació podran conèixer. A més, també és important posar en valor les neveres i els pous de neu, que durant tants anys han estat pràcticament oblidats.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol