La Librería de El Sueño Igualitario

9788499758688_04_n_1.jpgCazarabet conversa con...   Mª Àngels Cabré, autora de “Miralls creuats: Roig / Capmany” (Pagès)

 

 

 

 

 

Àngels Cabré escriu un assaig mirant a dos dones, pletòriques a la cara i amb molta força.

La sinopsis:

Si hi ha dues dones que excel·leixen com a escriptores feministes a la literatura catalana de la segona meitat del segle xx, aquestes són Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mestre i deixeble, amigues i dues de les veus més clares d'aquells anys de radicals transformacions polítiques i socials. La primera va tenir la sort de gaudir de la Segona República, però el preu va ser patir la guerra; la segona va néixer en plena postguerra i la Transició va ser l'escenari de la seva efervescència literària. Les dues van morir de càncer el mateix any, el 1991. Aquest passeig per les seves vides i les seves obres va a la recerca dels territoris que els són comuns, com la ciutat de Barcelona, el teatre, el periodisme, el catalanisme i, evidentment, el feminisme, que les ha convertit en dues baules imprescindibles de la nostra genealogia femenina.

Fem un tast?.Llegim les primeres pàgines?

http://www.pageseditors.cat/media/docs/9788499758688_L33_23.pdf

L´autora, Mª Àngels Cabré.

M. Àngels Cabré (Barcelona 1968) és escriptora i crítica literària. Ha publicat una biografia del poeta Gabriel Ferrater, la novel·la El silencio, els llibres de poemes Gran amor i Si se calla el cantor, i els assaigs Leer y escribir en femenino, A contracorriente. Escritoras a la intemperie del siglo XX, Wonderwomen. 35 retratos de mujeres fascinantes i María Luz Morales, pionera del periodismo (2017). Dirigeix l'Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar la igualtat de gènere en la cultura, i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació, entre d'altres els diaris Ara i La Vanguardia.

El seu blog:

http://mariangelescabre.blogspot.com.es/

Ens apropem un xic a aquestes dues dones:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Aur%C3%A8lia_Capmany_i_Farn%C3%A9s

https://es.wikipedia.org/wiki/Montserrat_Roig

 

 

Cazarabet conversa con Mª Àngels Cabré:

angelescabre-(2).jpg-Amiga, què et va inspirar a fixar-te en aquestes dues dones per escriure aquesta obra d´investigació i assaig?

-Des de sempre han format part de la meva biblioteca. Per això quan el 2016 es va celebrar el 25é aniversari de la mort d’ambdues i vaig començar a donar conferències sobre Montserrat Roig, vaig pensar que era un bon moment per recordar-les i apropar-les als nous lectors o als que les tenen una mica oblidades.

-Amiga, estem al davant del teu llibre amb dues dones valentes, feministes que van plantar cara a la vida amb els  seus punts de convergència. Què ens pots dir al respecte?

-Penso que tant Capmany com Roig són exemples de compromís amb la vida i amb la literatura. Això les fa doblement valuoses. Creuar les seves trajectòries era també una manera de reforçar-les: la més gran va deixar petjada en la jove, la més jove es va enmirallar en la gran i va aprendre molt d’ella. En comú tenen aspectes fonamentals com el citat feminismefonamental en ambdues-, el teatre, l’estima per la ciutat de Barcelona, el catalanisme i la seva opció política d’esquerres.

-Però com que eren dues persones diferents, les seves maneres de fer i actuar també degueren ésser diferents i diferencials. Conta´ns.

-La diferència més clara entre elles és que pertanyen a dos moments històrics diferents: mentre Capmany és filla de la República -quina sort!-, Roig és filla del maig del 68 i de la Transició. Aquesta distància cronològica fa també que entenguin el feminisme diversament: Capmany es mostra partidària del feminisme de la igualtatcom en el seu dia Simone de Beauvoir- i Roig del de la diferènciadoncs beu de les noves corrents dels anys 60-70: Llibreria de les dones de Milà, etc-. Dues postures que es tradueixen també en dues idees diferents de la maternitat: Capmany no vol tenir fills, Roig els té –creu que fer una feina intel·lectual no és pas incompatible amb ser mare-. Dues maneres de ser dones, sí, però ambdues sota la bandera de la llibertat.

-Des de l´escriptura es pot fer activisme social, feminista; però aquestes dones anaven més enllà de l´escriptura activista perquè les seves paraules, els seus missatges apleguen a la gent i ens animen ja no només a la lectura sino a saber mirar i on mirar. Què ens  pots  reflexionar.

-Que les dues dediquessin esforços i hores a escriure sobre feminisme ja seria prou per considerar-les feministes en actiu. Capmany va publicar a meitat dels 60 La dona a Catalunya, un text pioner, i d’altres menys d’un altre ordre com ara les divertides i punyents Cartes impertinents o la Carta abierta al macho ibérico. Roig, per la seva banda, recull a ¿Tiempo de mujer? els seus textos feministes. Però al seu exercici d’escriptores compromeses van sumar les seves fortes personalitats i les seves habilitats comunicadores. Va ser aquesta combinació d’elements la que les va convertir en referents, perquè van saber obrir debats i defensar les seves postures amb gran convicció.

-L´inconformisme d´aquestes dues dones, creus que el portaven a la sang com una mena de signe d´identitat?

-Si com deia Beauvoir no es neix dona, sinó que una se’n fa, a la rebel·lia li passa el mateix. Els que tenim l’esperit rebel no dic jo que no el portéssim una mica als gens, però és la mirada sobre la realitat la que ens posiciona. Capmany va veure com els ideals republicans eren bescanviats d’un dia per un altre per una grisor i una mediocritat brutal, i l’inconformisme va ser inevitable. Roig va créixer en ple franquisme, fastiguejada, i el va combatre amb totes les seves forces. El segle XX a aquest país sincerament ha donat molts motius per desobeir, i elles ho van fer amb excel·lència.

-A la universitat aquestes gents aprenen més i millor d´allà on venen, però molt més allà on volen anar, no?

-Amb la Guerra Civil Capmany, com tots els estudiants, va veure com tancaven la universitat, i quan hi va tornar a entrar per la porta s’havia convertit en una universitat franquista, on ja no hi eren ni el mestre Carles Riba ni els altres lliurepensadors. Resignada, per poc no es queda com a docent de filosofia, però per sort per a ella i per a nosaltres va escollir altres camins. Anys després, quan Roig va aterrar a la mateixa universitat, a les aules es flairava l’esperit de la revolta –sobre tot la marxista- i ella el va viure, masclisme inclòs. A Capmany la universitat li va servir com a revulsiu i a Roig una mica també, tot i que gràcies a Moles va aprendre literatura catalana. Per cert que jo vaig estudiar a la mateixa universitat que elles i també lletres.

-Com van viure aquestes dues dones el període de la transició?

-Les dues van ser defensores de la democràcia a ultrança. Roig inclús va ser candidata a diputada pel PSUC a les primeres eleccions democràtiques de 1977. Que als anys 80 Capmany es convertís en regidora a l’Ajuntament de Barcelona, de la de Pasqual Maragall, és la conseqüència lògica de pensar que el present d’aquells anys no es construiria sol, sinó que feia falta l’ajuda de tots. Van ser dones que van estar sempre a la trinxera, fos des de la premsa o des de les manifestacions de carrer.

-Període que avui en dia, en alguns trets, es qüestiona o que entra un xic en discussions, però això vist en la perspectiva del pas del temps. Penses que elles haguessin fet aquesta mena de interrogació o exàmen sobre els seus temps viscuts?

-Sense dubte avui en dia pensarien que les bases democràtiques posades a la transició no eren prou sòlides i que urgeix revisitar-les i canviar totes les ratlles de la Constitució espanyola que siguin necessàries per facilitar la convivència ara al segle XXI.

angelescabre-(1).jpg-Quin pes té, per a elles, la seva llengua, la catalana, tant des de la seva obra fins el seu sentir?

-El català com a llengua literària és per a les dues una aposta, però amb connotacions diferents. Mentre Capmany va estudiar a l’Institut Escola i va viure la immersió lingüística des de sempre -per la qual cosa no li va passar pel cap renunciar al català per escriure, tot i que va publicar també en castellà-, Roig és educada en un context castellà, el propi del franquisme. Escollir el català és per a ella una aposta decisiva sobre tot sota la influència de Capmany, que l’anima a ella i a altres joves escriptors a defensar aquesta llengua que Franco i els seus van maltractar i que gràcies a ells ha perdurat literàriament, no ho oblidem.

-Cal dir, amb tot, que s´enfrentaven a un món de mons fet per als homes. Com seu van fer?

-Dones en un món masculinitzat fins el moll de l’ós, van haver d’esforçar-se per defensar els seus territoris intel·lectuals i les seves conviccions. Cadascuna amb les seves armes –Capmany més dura, Roig més seductora-, van aprendre que ser dona no es fácil però no pas impossible. Es clar que si haguessin estat homes, les hauriem de recuperar a aquestes alçades o estarien molt més presents en el nostre panorama literari, inclosos els llibres de text?

-Enllaço amb la pregunta anterior: valentía sobretot i orgull de ser i exercir com a dones, no?

-Jo diria que l’orgull de ser dones les va portar a defensar la condició femenina i que és un dels pilars del seu estar en el món. De no ser dones potser haurien estat menys bel·ligerant i menys tossudes en les seves lluites respectives i en les que les van unir.

-Diries que van ésser dues dones amb molta trajectòria vital e intel·lectual?

-Envejables en els dos sentits, de les que avui no es veuen perquè mantenir el tipus en aquests dos aspectes suposa un sacrifici que no tothom vol assumir. Són models del que ha de ser un/una intel·lectual, models alliçonadors i engrescadors.

-Es van portar molt poc temps de la mort d´una respecte de la mort de l´altra. Aquella tardor del 91 fou una tardor trista i dramática per a les lletres i els pensament de les dones que pensem en català, però m´atreveria a dir que més enllà perqué elles eren, també, sobretot molt humanistes amb tot el que oferien, no?

-Quan l’octubre de 1991 Capmany mor de càncer de pit, Roig ja està condemnada pel mateix mal i ho sap. Tot i així li dedica un elogiós article, on fa gal·la del seu mestratge. Ella aguantarà estoicament fins al final i publicarà dos dies abans de morir el seu darrer article a l’Avui. Aquestes dues desaparicions són un cop fort per a la cultura catalana, pel pensament progressista i pel feminisme peninsular. Van deixar orfes a moltes dones que escoltaven les seves veus valentes. Veus de dones de pensament global, lúcides, critiques i desobedients. Van ser “mujeres en busca de un nuevo humanismo”, que es com es titula un dels llibres de Montserrat Roig.    

 

 

 

9788499758688_04_n_1.jpg25983
Miralls creuats: Roig / Capmany. Mª Àngels Cabré   
278 páginas        15 x 21 cms.
19.00 euros
Pagès



Si hi ha dues dones que excel·leixen com a escriptores feministes a la literatura catalana de la segona meitat del segle xx, aquestes són Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mestre i deixeble, amigues i dues de les veus més clares d'aquells anys de radicals transformacions polítiques i socials. La primera va tenir la sort de gaudir de la Segona República, però el preu va ser patir la guerra; la segona va néixer en plena postguerra i la Transició va ser l'escenari de la seva efervescència literària. Les dues van morir de càncer el mateix any, el 1991. Aquest passeig per les seves vides i les seves obres va a la recerca dels territoris que els són comuns, com la ciutat de Barcelona, el teatre, el periodisme, el catalanisme i, evidentment, el feminisme, que les ha convertit en dues baules imprescindibles de la nostra genealogia femenina.

Veure primeres pàgines:   http://www.pageseditors.cat/media/docs/9788499758688_L33_23.pdf

M. Àngels Cabré (Barcelona 1968) és escriptora i crítica literària. Ha publicat una biografia del poeta Gabriel Ferrater, la novel·la El silencio, els llibres de poemes Gran amor i Si se calla el cantor, i els assaigs Leer y escribir en femenino, A contracorriente. Escritoras a la intemperie del siglo XX, Wonderwomen. 35 retratos de mujeres fascinantes i María Luz Morales, pionera del periodismo (2017). Dirigeix l'Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar la igualtat de gènere en la cultura, i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació, entre d'altres els diaris Ara i La Vanguardia.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com