La Librería de El Sueño Igualitario

_com-noticies-2016-02-1q-pr.jpgCazarabet conversa con...   Alfred Ramos, autor de “Mestres de la impremta. El moviment freinet valencià (1931-1939)” (Universitat Jaume I)

 

 

 

 

ALFRED RAMOS NOS ACERCA A UN MOVIMIENTO DIDÁCTICO Y PEDAGÓGICO QUE EN LOS AÑOS, SOBRETODO, DE LA II REPÚBLICA DIO MUCHO DE QUÉ HABLAR.

El present llibre és d´una excel-lent manufactura des del continent al contingut amb il-lustracions a tot color i ficant-se, de ple, amb un moviment pedagògic que encara avuiforça

LO QUE NOS DICE LA UNIVERSIDAD, SU SERVICIO DE PUBLICACIONES, SOBRE EL LIBRO:

La historia de aquellos maestros de los años treinta comprometidos con pasión en cambiar la escuela, renovar la atmósfera de la clase y abrir de par en par las ventanas de los muros para que entrara con fuerza la vida que hervía alrededor, es el contenido de este libro. Aquellos enseñantes admirables. y su interés en formar ciudadanos y ciudadanas solidarios, optaron por dar voz y libre expresión a sus alumnos mediante la imprenta y las revistas escolares que con ella se crearon. Como hoy en la era de Internet, se tejió una red de comunicación y de interconexión para romper el secular aislamiento de las numerosas escuelas rurales y poner en contacto entre ellas las nuevas graduadas que la República iba poniendo en marcha. En definitiva "Mestres de la Imprenta" trata de recuperar el recuerdo y restaurar de la memoria aquello que ha estado dormido cerca de setenta y cinco años.

Enllaços que vos poden anar molt :

https://es.wikipedia.org/wiki/Pedagog%C3%ADa_Freinet

http://www.cuadernosdepedagogia.com/Content/Documento.aspx?params=H4sIAAAAAAAEAO29B2AcSZYlJi9tynt/SvVK1+B0oQiAYBMk2JBAEOzBiM3mkuwdaUcjKasqgcplVmVdZhZAzO2dvPfee++999577733ujudTif33/8/XGZkAWz2zkrayZ4hgKrIHz9+fB8/Itps0ny28wuzabvOyqfV9LNd/F5c5m+yCX2+ytr5SVlM33725hcWs9lnT9/s0LP78OD+/r1feJnXTVEtP9vb2b23c293Dx8U59cE5c31Kv/sPCub/Bfmk6p6G7z3+5v2/w+qfz2XfAAAAA==WKE

https://movimientosrenovacionpedagogica.wikispaces.com/Freinet+y+la+escuela+colaborativa

Desde el “Cazarabet conversa con…” hemos mantenido dos conversaciones en torno a un libro y a un documental sobre los maestros y “el movimiento Freinet”, no se las pierdan rebosan “emotividad”:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/desenterrando.htm

 

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/retratista.htm

También difundimos cuando empezamos nuestra andadura como libreros:

http://www.cazarabet.com/lalibreria/fichas23/freinet.htm

Interesante:

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=208561

http://revistaiman.es/2013/11/27/la-imprenta-freinet-transformar-el-mundo-con-palabras/

 

 

Cazarabet conversa con Alfred Ramos:

freinetbanner.jpg-Amic Alfred ens pots fer cinc cèntims de què és el “moviment Freinet a València?

-Es un moviment educatiu i social representat per uns mestres que en els anys trenta tractaren de canviar l'escola del seu temps, fer-la més moderna, activa, antiautoritària i participativa. Formar els futurs ciutadans i ciutadanes d'un món més lliure i just. En definitiva transformar l'escola, posar-la al servei de les classes populars.

-Per què et fixes amb aquest mètode didàctic?

- La pedagogia Freinet és sobretot cooperativa i solidàriaTracta d'obrir l'escola a la vida. Respecta essencialment l'alumne, el considera de la mateixa natura que el mestre. L'ajuda a tenir una consciencia crítica davant el món. Els mestres treballen en equip, en contacte amb d'altres mestres, intercanvien mètodes i tècniques, s'organitzen

-Què aportava aquest mètode que no aporten alters mètodes didàctics?

- La decidida voluntat d'atorgar la veu i la lliure expressió als alumnes mitjançant la impremta a l'escola. fer-los el centre del procés d'ensenyament.

-Seria posible incentivar la curiositat i l´aprenentatge amb el métode Freinet avui en dia?

- La pedagogia Freinet està present actualment en més de trenta països. Molts Mestres actuals realitzen l'aprenentatge dels seus alumnes mitjançant les tècniques Freinet: la descoberta del medi, el text lliure, la correspondència, el mètode natural, l'assemblea...

-Com ha sigut el procés de documentació e investigación d´aquest llibre?

- Ha estat un rigorós treball d'investigació de camp, consultant més de 100 arxius públics i privats. S'han realitzat més de 60 entrevistes a antics alumnes que ara tenen més de 85 anys. S'han consultat més de 130 revistes escolars i generals dels anys trenta. S'ha llegit i revisat uns 300 llibres a la recerca de dades per tal d'investigació. I s'ha analitzat un munt de documents (diaris, cartes, notes, postals, fotografies, carnets...)

64-Marina-Fiol-i-les-alumne.jpg-I la metodología de treball?

- Primer calia investigar en els arxius, catalogar la documentació, revisar-la, contrastar-la i analitzar-la. Després ha vingut el treball de redacció.

-Quants xiquests i xiquetes van gaudir d´aquest métode d´aprenentatge durant els anys en que has centrat el treball? -En quins llocs  es va duur a terme més aquest moviment que consisteix en utilizar la imprenta?

-  Si comptem 80 Mestres a raó de trenta xiquets/xiquets durant tres anys de mitjana (1934-1936), ens dóna una xifra aproximada de 7.200 alumnes que gaudiren d'aquest mètode d'aprenentatge

A més del País Valencià, present en 42 poblacions (de moment i de forma provisional a manca de més investigacions). escoles i mestres que mantingueren correspondència amb d'altres escoles que també practicaren tècniques Freinet (textos lliures, impremta, correspondència, estudi del medi...) a Catalunya, Illes Balears, Aragó, Extremadura, País Basc, Les dues Castelles, Galícia, Astúries, Andalucia... quasi tot l'Estat Espanyol.

-De què depenia que el mestre o la mestra puguera o no utilizar d´aquest métode i no d´un altre?

-De la consciencia crítica, social i educativa del mestre. Del grau de coneixement i interés que tenia en les noves tècniques de l'escola nova, entre elles les tècniques Freinet. La passió i la curiositat, les ganes d'innovar, de transformar l'escola i el món, el sentiment cooperatiu també són necessàries en el treball del mestre/a.

-Alfred ens pots dir en què estàs treballant actualment?

- Estic treballant en un altre llibre sobre el segon període del moviment Freinet valencià el que comença en els anys seixanta i continua fins els nostres dies, ben viu, mitjançant el MCEP.PV (Moviment Cooperatiu de l'Escola Popular del País Valencià).

 

13-Revista-Castalia.jpg   20-Text-lliure-i-gravat.jpg  89-Sembra-Sant-Joan-de-Moró.jpg

 

 

_com-noticies-2016-02-1q-pr.jpg22424
Mestres de la impremta. El moviment freinet valencià (1931-1939). Alfred Ramos   
465 páginas      17 x 24 cms.
20.00 euros
Universitat Jaume I



Mestres de la Impremta tracta de recobrar la memòria i la història dels mestres freinetistes valencians dels anys 30, que es comprometeren per canviar l'escola, per formar ciutadans solidaris, per donar-los lliure expressió mitjançant la impremta i les revistes escolars teixint una xarxa de comunicació. El treball comença amb un recorregut per la trajectòria de Freinet, de la CEL i de l'Escola Moderna. S'emmarca el context de l'Escola Republicana. S'estudia l'origen i evolució històrica del moviment Freinet valencià. S'examina les repercussions i característiques de les publicacions freinetistes valencianes, tot afegint l'estudi bibliomètric. S'esbrina els trets distintius d'aquest col•lectiu de mestres. El cos central del treball, és l'inventari, catalogació i anàlisi de les 41 publicacions. Les "Fitxes hemerogràfiques", completen l'anàlisi. En "La depuració dels mestres de la impremta" ens enfonsem en la purga i repressió que els mestres patiren sota el règim franquista. En definitiva Mestres de la Impremta vol recuperar el record dels mestres i de les seues revistes que volgueren transformar el món a través de l'educació.

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com