La Librería de El Sueño Igualitario

9788417050719_04_h.jpgCazarabet conversa con...   Joan Montañés Xipell, autor de “Examen oral d'històries. L'anecdotari de Ferran Sanchis” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joan Montañés Xipell publica dins de la col-lecció Narratives d´Onada  un obra que ens retrata a un home apassionat per la seva terra i la seva gent.

Allò que ens diu, Onada, des de la seva sinopsis:

Ferran Sanchis i Cardona va nàixer a Castelló de la Plana, un 12 d’abril de 1935, dia de Divendres Sant. Va estudiar als Escolapis de la ciutat i a l’Escola de Comerç a València. Ell mateix s’autoproclama continuador de la trajectòria política del seu pare, Emili, militant d’Esquerra Valenciana i col·laborador de Gaetà Huguet. En 1955 Sanchis va formar part del grupet de pioners de la muntanya que fundaren el Centre Excursionista, del qual fou president. De manera simultània va incorporar-se als primers cursos de valencià per correspondència que Carles Salvador organitzava a Lo Rat Penat.

D’altra banda, va tenir el privilegi de ser un acompanyant assidu i un confident del seu admirat Gaetà Huguet, quan aquest va tornar de l’exili i va ser nomenar patró de la Fundació Huguet, instituïda l’any 1962. Ciutadà, promotor de l’associacionisme, la presència de Sanchis ha estat una constant a les comarques, tot i que el seu activisme no ha dut emparellat cap mena de protagonisme personal, a excepció de la seua participació testimonial en la candidatura d’Esquerra Independent de Castelló, en les eleccions de l’any 1979.

Com a mostra de reconeixement, Sanchis va ser distingit amb el premi Vicent Ventura 2002, que atorguen les universitats valencianes. Al capdavall, d’alguna manera ha esdevingut, en la maduresa de la seua vida, no solament un «homenot» planià, compromés amb el país, sinó també el testimoni viu d’un temps extingit.

Getà Huguet: https://ca.wikipedia.org/wiki/Gaet%C3%A0_Huguet_i_Segarra

L´autor, en Joan Montañés Xipell:

Joan Montañés Xipell naix a Castelló de la Plana l’any 1965 i és llicenciat d’Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació per la Universitat de València. Xipell, a més, és dibuixant de tires al diari Levante-EMV des de 1992, i, des de llavors, ha publicat tres llibres recopilatoris dels seus treballs gràfics: Draps de clau (Babel, 1994),Costa de Aznar (Ajuntament de Castelló, 1997), Gaudeamus UJItur(UJI, 2007), així com les il·lustracions d’El viatge al país de Tombatossals (Onada Edicions, 2012), el còmic Norma a l’atac (AVL, 2012) i El último mono (Onada Edicions, 2013). També és l’autor d’Elemental, estimada Norma (Brosquil, 2002), de la crònica de política valenciana Los días del trencadís (El Full, 2014) i de la novel·la La peste del azahar (La pajarita roja, 2017).

 

 

Cazarabet conversa amb Joan Montañés Xipell:

examenoral.jpg-Joan, ens pots dir el per què d´aquest llibre?. Què és allò que et va inspirar a escriure´l?.

-"Examen oral d'històries" és un anecdotari inspirat en el que conta l'amic Ferran Sanchis, i de la seua volia conéixer una societat i un país que ja han desaparegut.

-Què té de particular el protagonista, historia viva, com a persona i dinamitzador sociocultural que és en Ferran Sanchís a Castelló, País Valencià i més enllàfins i tot a certs cercles de Catalunya…

-Ferran Sanchis és un patriota i un home que ha heretat el llegat valencianista que recull de la generació de son pare, Emili. La relació familiar amb el patrici Gaetà Huguet i amb els cecles culturals i polítics de la vella Esquerra Valenciana els van obrir a un món que els porta a Joan Fuster, el primer excursionisme, i, és clar, amb el seus homòlegs catalans.

-Com era la familia d´en Ferran Sanchísparla´ns un xic de la trajectòria política, sobretot del seu pare…?-Quina part d´aquesta herencia…ell se la fa seva?

-L'herència més important crec que és la de voler cercar le país, entés com un territori de persones i de vivències, per això la importància del muntanyisme, de les acampades, tot just havent acabat el maquis, i de Penyagolosa

-Però no aposten per a que estudiés a l´escola Pública…acaba fent-lo a els Escolapis. Per què?

-Tampoc oblidem que la famímia Sanchis són una família dedicada al negoci de l'hostaleria, que elshi  va i pensen que l'Escola Pia és la millor opció d'ensenyament a la ciutat de Castelló. Supose que és un tema de mentalitats i d'aquell moment de la meitat del segle XX, on també podem pensar que aquella institució era prou oberta, i que fins i tot va acollir les actuacions dels Setge Jutges l'any 1962.

-Com li influeix a ell i al seu pare la figura de Gaetà Huguet?-Per què aquesta influència….en Gaetà deguera tindre una personalitat arrolladora, però també els que s´apropaven a ell?-Com va ésser l´etapa que es quedà segurament curta d´ésser l´acompanyant i el confident d´en Gaetà Huguet?

-D'això podria parlar més i millor el propi Ferran. Al llibre, tracte de donar algunes pinzellades d'eixa personalitat i trajectòria. Pensem que Huguet marxa a l'exili i no torna fins l'any 50. I encara, quan torna, repren malgrat les dificultats, part de la seua activitat i mestratge.

-En plena dictadura fou un dels fundadors del Centre Excursionista de Castelló…una aventura , una iniciativa que ha anat deixant empremptes ben lluides, compromeses, diverses , enriquidores  e integradores, veritat?

--L' excursionisme, com he dit, és una forma de descobrir un país ocult. D' això en sabia molt Emili Beüt, que inspira l' acció dels escoltes valencians. I, a Castelló, la familia del poeta Miquel Peris (que també són família de Huguet) posen en marxa el Centre Excursionista de Castelló, un poc, per fugir del control d' organicacions com el Frente de Juventudes, que claramente tenien unes altres objectius.

-Quan parlo de sendes i camins en ve a la memoria, enseguida en Joan Coromines, un referent, és de suposar per a tothom

-Sí, sí, d'en Coromines i, jo diria, que també de tots els estudiosos de la llengua catalana que han viatjat per estes terres, com Fabra o Alcover, i Sanchis Guarner o Fuster.

FotoJoanMontañesXipell-300x200.jpg-Amant de la terra, de la seva gent, costums i de la llengua en la que ens van parir, així s´apunta a cursos per correspondencia  que organitzava Carles Salvador dins a Lo Rat Penat. Com fou aquesta iniciativa, decissió i compromís, perque també era tot un compromís

-Aquells cursos de Carles Salvador a Lo Rat Penat, amb 300 inscrits en plena posguerra, van suposar la represa d'una acció educativa i formativa, però també de bastiment d' una nova renaixença que, gràcies a tots ells, encara està en marxa.

- Com acollia , com entenia l´associacionisme el nostre amic?, per que és tot un dinamitzador d´aquest món….-Parla´ns un poc més d´aquesta faceta seva

-Ja em parlat de la Fundació Huguet (el gran llegat cultural d'en Gaetà) i del CEC, una plataforma des de la que es podien emprendre altres inciatives, també de caire polític com aquell Aplec de Bocairent (que finalment es va prohibir). Sanchis, molt testimonialment, participa a la lista electoral d'Esquerra independent de Castelló, l'any 1979. Des de qualsevol d'estes organitzacions, m'atravisc a dir que la voluntat per fer país i fer una socitat més avançada i europea, ha estat ben present sempre.

-I activista des de quan, amb quina preferències i fin son….-Tot i que l´activista no deixa mai de ser-ho..

- L' activisme cultural i cívic el trobem en totes les activitats que promou Ferran Sanchis, és fàcil afirmar que la seua tasca, abans com a protagonista discret, i ara com a "memorión", no deixa indiferent ningú. A més, és clar, de les qualitats presonals d'´homenot" en el millor sentit planià.

-És de les persones de les que hauríem d´apendre, oi?

-D' una manera indirecta, això també és el que he pretés escribint el seu anecdotari, almenys jo no he estat indiferent.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com