image001.jpgCazarabet conversa con...   Andreu Caralt Giménez, autor de “El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La col·lecció La Barcella d´Onada Edicions edita aquest llibre d´Andreu Caralt Giménez on s´adentra en Amposta: revolució, guerra i exili.

Aquest llibre va guanyar el II Premi de recerca Jordi Fontanet.

Un assaig d’investigació històrica que és i deuria d’esser tot un exemple a seguir per la seva rigurositat… gens estrident, sense pretensions, però que fa , en majúscules, la feina: la de recuperar la història d’un poble en un temps, com diria el propi autor, de “somnis trencats”.

Allò que ens conta el llibre: El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili és el resultat del Premi de Recerca Jordi Fontanet 2019 concedit a l’autor per l’Ajuntament d’Amposta. L’objectiu és posar les bases d’una història global dels fets succeïts a la ciutat entre el 1936 i el 1939, amb l’addenda imprescindible de la repressió franquista i un exili massiu a l’estranger. Els  bombardejos aeris, els combats terrestres per la conquesta de la ciutat, l’arribada massiva de refugiats de guerra, l’operació militar de la batalla de l’Ebre i l’evacuació completa de la ciutat, entre d’altres, són fenòmens extraordinaris patits a la capital del Montsià. Però encara cal sumar-n’hi un darrer, de força volcànica al municipi, la fortalesa del moviment anarquista. El seu profund i radical desenvolupament al llarg del període d’estudi esdevé el principal tret identitari que converteix en única dins el marc català la Guerra Civil a Amposta.

El volum aborda tots aquests fenòmens i posa a disposició una bateria de llistats d’ampostins en diferents circumstàncies de la guerra o l’exili, alguns d’ells obligatòriament incomplets, per a la consulta i futures recerques. Per a milers d’ampostins, la Guerra Civil va suposar el trencament dels seus somnis individuals o col·lectius, somnis que van romandre en el record silenciat o van ser anorreats per la força de les armes. Serveixi l’obra per a recordar-los.

El autor, Andreu Caralt Giménez: (El Vendrell, 1971). És historiador, escriptor i periodista ebrenc; màster i doctorand en Història Contemporània i llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. És corresponsable des de 2014 de l’empresa de serveis i agència de viatges Terra Enllà, estudis i experiències, especialitzada en la batalla de l’Ebre, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Ha estat periodista del Diari de Tarragona (1999-2018) i autor de Diari de Guerra (2011-2016). Ha escrit els llibres 3.669 biberons. Història de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 (Generalitat de Catalunya, 2017) i La Guerra Civil a Almatret, cruïlla entre els fronts de l’Ebre i el Segre (Diputació de Lleida, 2020). És el productor i guionista del documental A les fosques, la memòria de la Tortosa bombardejada (Terra Enllà i Bluverd Comunicació, 2018).

Entorn al Premi de recerca Jordi Fontanet: https://www.amposta.cat/ca/registre/premi-ajuntament-amposta-millor-projecte-recerca-local-jordi-fontanet-2021%22%20target=%22_blank%22%20rel=%22noopener

 

 

 

Cazarabet conversa amb Andreu Caralt Giménez:

image003.gif-Andreu, amic, amic per què quines raons hi ha arrere d´ haver-te ficat a escriure aquest llibre sobre la història contemporània d´ Amposta que avarca els temps de la revolució, la guerra i l’exili...

-El llibre és la culminació de la recerca que vaig iniciar a finals de 2019. La recerca ha estat possible perquè vaig guanyar el II Premi de Recerca Jordi Fontanet promogut per l’Ajuntament d’Amposta per fer, precisament, aquesta recerca. Havia presentat una proposta en aquest sentit. A banda, des del 2018 faig rutes guiades sobre la Guerra Civil a la ciutat amb l’empresa del qual sóc codirector amb Maite Hernández, Terra Enllà. El fet de conèixer de prop la realitat històrica de la ciutat em va empènyer a presentar la proposta.

-Parlem una miqueta del títol del llibre. Eren temps de vides truncades i com no , com bé dius, de somnis trencats, oi?.-Abans, però sobretot durant l´ escriptura d´ aquest llibre, hauràs trobat molts somnis trencats i no poques vides truncades....oi?, ---encara ara ,després de tants anys—

-El nom del llibre sorgeix de la idea del pont penjant d’Amposta, símbol del progrés social i econòmic a la ciutat i destruït per la Legió Còndor el 10 de març de 1938. Aquesta idea s’enllaça amb el comentari d’un antic anarquista, membre de la Col·lectivitat d’Amposta, exiliat a França i que dècades després va tornar a la ciutat a veure si Amposta encara espirava quelcom d’aquell somni igualitari, però no va trobar res d’aquell esperit; la ciutat com la resta del país havia pujat al carro del ‘desarrollisme’. El títol és prou ample per encabir diversos conceptes; d’una banda, el somni trencat del republicanisme sobiranista d’Esquerra Republicana, estroncat per la guerra i el franquisme. El somni trencat, fins i tot, pel palauisme de dretes, que havia governat la ciutat bona part del primer terç de segle XX i que va ser derruït quan el seu dirigent, Joan Palau Miralles, fou assassinat pels revolucionaris l’estiu de 1936. Però, sobretot, el somni trencat s’adequa a la idea alliberadora i emancipadora de l’anarquisme ampostí, anorreada per l’exili i la repressió.

-Com era socialment parlant l´ Amposta dels anys 30? -Andreu,si et pareix, ens fiquem una miqueta en context: com va rebre Amposta a la República; com era aquest poble de les Terres de l’Ebre durant  els primers anys de la República....?

-El primer terç del segle XX a Amposta, en l’àmbit polític, disposa de tres forces motores. D’una banda, el populisme de dretes encapçalat per l’alcalde Joan Palau Miralles. Els seus opositors l’acusaran de cacic, monàrquic i anticatalanista però és respectat per una part important de la població i envejat fora la ciutat per la seva capacitat d’influència. En segon lloc, el republicanisme d’esquerre liderat pel partit radical-socialista de Marcel·lí Domingo i en tercer lloc per l’anarquisme. Amposta és una vila pròspera, amb l’arròs com a força econòmica principal; ara bé, també és el sector econòmic en què, a la vegada, s’exerceixen les situacions de domini i explotació que atien el malestar social.

-I com va esdevindre el bienni negre dins la II República?. -Dins aquest període van esdevindre ”Els fets d´ Octubre”, què ens pots comentar-hi?. Ens  pots  fer cinc cèntims?

-Després d’un primer govern d’esquerres, en les municipals de 1934, van guanyar les dretes de Palau. A l’octubre d’aquell any, les forces sobiranistes locals s’uniren a la proclamació de l’Estat Català dins la República espanyola del Govern de la Generalitat però com arreu la defensa de la situació va fracassar. Palau, amb el suport del govern de Dretes a Espanya, va exercir una forta repressió contra els sobiranistes. Més d’una trentena van ser tancats en un vaixell-presó a Tarragona. Els fets d’Octubre i la seva repressió posterior van elevar els nivells d’animadversió entre les forces polítiques i els grups socials en conflicte al municipi.

-Després del bienni negre ...les forces d´ esquerres d´ arreu de L´ Estat Espanyol s´ uneixen i formen el Front Popular que amb les seves contradiccions, recels i demés tirant endavant i es fan amb el triomf...Com va acollir Amposta aquell triomf de les esquerres a les urnes?

-El triomf a nivell estatal provocà la dimissió del govern de dretes de Palau en perdre el suport del govern centra existent fins llavors i va permetre formar un nou govern municipal sota presidència d’Esquerra Republicana. El nou govern continuà la tasca del primer govern d’esquerres, de 1931 a 1934, però sempre amb un ull vigilant a la creixent força de l’anarquisme local.

-Els anarquistes i les anarquistes—els llibertaris i llibertàries —d´ Amposta com estaven implantats en aquells dies i com reaccionen a aquests canvis...que gairebé podríem qualificar d´ abruptes i de “revolucionaris” per que passaven moltes coses, diferents i diferencials, dins els dies de la República –amb tots els seus períodes...; -No venien d´ una tradició molt antiga, no?, com es van fer un lloc?

-L’anarquisme ampostí volia implantar el seu somni revolucionari, el municipi lliure, en què, entre altres, s’abolia la contractació laboral perquè era entesa com una explotació laboral. També perseguien la col·lectivització dels sectors econòmics de la vila i la municipalització dels serveis. Aquesta revolució la volien dur a terme hagués qui hagués en el govern, a seu parer, estaven enfront seu. L’anarquisme havia arrelat amb força degut a les condicions socioeconòmiques del treball a l’arrossar, sobretot, i disposaven d’un diari propi, El Explotado.

image004.jpg-Com agafa l’ esclat de la guerra, pel colp d’Estat, a Amposta?.-Com s´ assabenta la gent?.- Com són les primeres reaccions?.- Qui mostra més reflexes reactius?.-Durant els primers dies de l´ esclat de la guerra qui pren la paraula i molt més que la paraula...?.- Podríem dir que hi ha por i desconcert a Amposta?

-El cop d’estat reaccionari provoca la presa del poder dels revolucionaris de manera quasi immediata. El Comitè Antifeixista preexistent es transforma en Comitè Revolucionari i se n’exclouen els elements considerats no revolucionaris, es a dir el republicanisme d’esquerres. Són dies de barreja de sentiments: por, coacció, eufòria, alliberament...

-Qui va actuar pistola en mà a Amposta?, tenint en compte que era denominador comú que a tots els llocs hi venien bandes de d´ altres pobles?

-Els assassinats extrajudicials de l’estiu i tardor de 1936 sorgeixen en un percentatge molt difícil de determinar del Comitè Revolucionari d’Amposta. No venen revolucionaris externs a fer assassinats, de fer serien els ampostins els que acudirien a altres municipis a perpetrar actes d’aquesta mena.

-A Amposta i al seu terme es van produir moltes confiscacions...més que res eren de terres i conreus?.-Els motius d eles confiscacions, almenys els comuns, eren el “ésser elements de dretes”?

-Les confiscacions van ser dutes a terme pel  Comitè Revolucionari d’Amposta de manera a tots les persones considerades faccioses, de dretes, burgeses i també els que eren propietaris de diverses finques. En alguns casos se’ls va expropiar tota la terra i en altres una part per tal continuessin exercint la seva professió. Les confiscacions es van estendre a membres del sindicat catalanista Unió de Rabassaires i de partits polítics republicans moderats.

-En els anys trenta eren molt comuns enlloc “els Casinos”i a Amposta n’hi havia un i va esdevindre, pel que ens contes, una confiscació que va aixecar moltes discrepàncies entre els components del Consell Municipal revolucionari—format per la CNT i La UGT—va tindre una confrontació, per aquesta confiscació, amb Esquerra Republicana, oi?

-La polèmica pel Casino, llarga i complexa, és un símbol de les discrepàncies obertes dins la coalició antifeixista durant els mesos de guerra. Unes discrepàncies que a l’espera d’assolir una resolució definitiva van fer desaparèixer les tropes franquistes quan van ocupar Amposta i amb ell el mateix casino.

-Per què s´ expulsa a Esquerra Republicana del Consell revolucionari?

-Tècnicament no se’ls expulsa, sinó que no se’ls deix formar-hi part tot i haver-ho sol·licitat. Les dues formacions del consell, CNT i UGT, els consideraven una nosa pel seu projecte, a més consideraven que els republicans s’havien dissolt i no tenien, per tant, presència política a la ciutat

-Com i de quina manera afirmes que l’Ajuntament d´ Amposta es queda sense poder?. -Tot i això van milícies cap a l’Aragó...

-L’Ajuntament d’Amposta es transforma en un Consell Revolucionari que, cal recordar-ho, no sorgeix de les urnes sinó fruit d’un procés revolucionari. Ni la CNT ni la UGT s’havien presentat a eleccions i no tenien representació municipal abans del 18 de juliol de 1936. Ara bé, el Consell Revolucionari desenvolupa una tasca administrativa equiparable a la d’un Ajuntament prenent, això sí, mesures revolucionàries. Entre aquestes tasques, la d’equipar els milicians anarquistes que marxen al front.

-Es constitueix el Consell de la Generalitat i dies després,pocs, el Comité Revolucionari d´ Amposta passa a ser Consell Municipal...Com el definiries?

-Amb el pas dels mesos, la resta de formacions antifeixistes d’Amposta (ERC, Unió de Rabassaires) entraran al Consell Municipal, coincidint amb el progressiu declivi del període revolucionari que assumeix la seva pèrdua de poder amb els fets de Maig de 1937. A partir de llavors, és un govern municipal de concentració, amb poca unitat interna, i sota tutela del Consell de la Generalitat.

-Com s’estableix aleshores, el dia a dia, d’Amposta? En temps dominats per “aires revolucionaris”, de la col·lectivitat a Amposta ?.- Parla’ns una miqueta dels impostos de guerra?

-És difícil copsar el batec diari de la ciutat en aquella època. Una part de la població estava eufòrica davant l’aplicació somiada del municipi lliure de qualsevol tipus d’explotació. Una altra part, políticament menys actius, tractava d’adaptar-se als canvis que propugnava el govern revolucionari. En un altre cantó de la balança, n’hi havia d’altres que vivien coaccionats pels nou poder o directament perseguits. Pel que als fa impostos de guerra, oficialment havien de nodrir despeses derivades de l’enfrontament militar però també s’haurien utilitzat per sufragar despeses administratives d’un ajuntament en un període en què molts revolucionaris consideraven el pagament d’impostos una imposició burgesa. Així que l’aplicació i rebuda dels esmentats impostos va ser desigual.

image005.jpg-Les diferents carteres i àmbits d´ acció dins Amposta com es distribueix i com es porta entre membres de CNT i d´ UGT?; per exemple tu treballes bastant en l’apartat de l’economia, clar amb tanta confiscació i  també  cal pensar que en temps de guerra s´ ha de gestionar amb més precisió per les mancances i carències, oi?.....- Amposta va tindre paper moneda—ara molt buscat pels col·leccionistes---,però també va conèixer, tal com passava la guerra, la fam..

-L’esforç transformador de la societat i les relacions econòmiques per part del binomi CNT-UGT és molt gran i es desenvolupa en molt poc temps. Això genera tensions entre els partits polítics que se’n veuen apartats i una part de la població reticent a aquest grau de transformació. En tot cas, aquestes tensions es veuran agreujades amb l’arribada massiva de refugiats de guerra, que genera un esforç afegit per a la població, i els primers atacs aeris, que posa en risc la vida de les persones al marge de la seva condició política.

-La cultura i l’ensenyament eren “carteres” que es volien i pretenien “mimar”..com es va fer a Amposta?

-El partit més interessat en la regidoria de Cultura va ser Esquerra Republicana, que va insistir en poder-la governar. El perseguia, sobretot, un anhel de catalanitat de la vida pública a la ciutat que, a parer seu, havien desatès les formacions més revolucionàries.

-Aviat comencen els atacs aeris...d’on venien i quin ambient van establir a Amposta i rodalies?

-Els atacs aeris procedien de les bases aèries de l’Aviazione Legionaria Italiana i la Legió Còndor a la illa de Mallorca. L’objectiu militar dels bombardeigs sobre Amposta era destruir el pont sobre l’Ebre, infraestructura de comunicació entre ambdues ribes del riu. Els atacs van ser esporàdics fins que es van generalitzar, com a bona part de les poblacions a la riba del riu, durant els combats de l’ofensiva d’Aragó, el març i abril de 1938.

-Molts llocs de la costa Mediterrània llevantina van rebre nens i nenes refugiades i Amposta no va ésser una excepció. Com s’establien i què van fer després de la guerra?---conec algun cas que es va quedar de per vida al lloc d’ acollida—

-En el cas d’Amposta i, per extensió a bona part de les Terres de l’Ebre, els refugiats arribaven en tren a l’estació de Tortosa i llavors eren redistribuïts pels pobles de l’entorn. El Consell Municipi els donà suport, facilità allotjament i manutenció. Una part dels refugiats residien en cases particulars. Fou una càrrega feixuga per la població local però assumida com a esforç de guerra. Seguir el seu rastre és complex i no ha estat objecte d’estudi però una molt bona part hauria marxat de la ciutat com a evacuats amb la conquesta franquista d’Amposta el 18 d’abril de 1938.

-Com i de quina manera afecten els fets de maig del 37 a la vida d´ Amposta i al nucli del Consell Municipal—recordem format per membres de la CNT i per membres de l´ UGT?.- Es produeixen enfrontaments, ens pots parlar-ne?

-Els fets de Maig a les Terres de l’Ebre es focalitzen a Tortosa, on es produeix un enfrontament armat obert, als carrers de la ciutat, amb víctimes mortals. Hi participen anarquistes ampostins, entre ells l’alcalde, Enrique Morales. El fracàs de la insurrecció posa fi al domini revolucionari a Amposta, ERC entra al Govern, que acata les disposicions del Consell de la Generalitat. Els anarquistes queden en minoria i la Guàrdia d’Assalt exerceix d’organisme de control i repressió.

-Poc a poc la guerra s’obri camí  cap a Amposta....i ho fa per l´ Aragó, pel Montsià i amb fets tràgics com el de la Conxa la lletera, el bombardeig mortal del 8 d´ abril i el combat per Amposta...tot passa en un tres i no res, oi?

-Hi ha moments en què la història s’accelera i això succeeix entre març i abril de 1938 al Baix Ebre i Montsià. L’ofensiva terrestre franquista des d’Aragó genera els atacs aeris mortals sobre la població, la destrucció de pont sobre l’Ebre, amb el posterior combat per la ciutat i la seva ocupació.

-Quan la gent d´ esquerres o que, simplement es sentia fins a aleshores segura a Amposta es veu amenaçada per l´ arribada de les tropes franquistes marxen, com dius, “ a riuades”, oi?; cap on van marxar majoritàriament?

-Una part significativa d’ampostins fuig del combat a zones pròximes amb la voluntat de tornar a la vila si la situació s’estabilitza. Una part, no majoritària, marxa evacuada lluny de la ciutat, són majoritàriament anarquistes. Són acollits en bona part al Prat de Llobregat i àrea metropolitana, i amb la conquesta franquista s’exiliaran a França. En tots aquests recorreguts hi ha excepcions.

-Quines forces en nom del feixisme i del franquisme entren  a Amposta?. –Com va ser?.- Com apleguen al poder....reemplaçant el poder del Consell Municipal...?

-Amposta és ocupada per la 1a Divisió de Navarra de García-Valiño. Després s’estacionaran unitats Italo-espanyoles del CTV i una divisió del Cos d’Exèrcit Marroquí. La tutela és militar de manera absoluta. La gestió municipal és bàsicament administrativa, però també de suport indispensable a la maquinària repressiva que s’inicia llavors per la jurisdicció militar. En l’àmbit local, l’alcalde i regidors escollits són persones rellevants del sector de dretes d’Amposta.

-Com es viu la Batalla de l’Ebre a Amposta?.- Es veu, segur, que sacsejat el seu dia a dia, no?

-L’episodi de la batalla de l’Ebre a Amposta ha estat força desconegut pels historiadors i també per a la població local. Va succeir durant escassament 24 hores, fora del nucli urbà, en un municipi quasi completament evacuat. L’afectació sobre la població ampostina, per tant, va ser baixa i va afectar, bàsicament, als propietaris dels terrenys convertits en camp de batalla perquè aquests van quedar molt malmesos.

-Perdona, allò que desconeixia és que Amposta es va veure evacuada?. Com va ésser perquè , a aleshores, ja era dur a terme una logística important i quant tot l’entorn estava de qualsevol manera..

-L’evacuació de la ciutat s’inicia a partir dels atacs aeris de març i abril de 1938. Amb la conquesta de la ciutat i l’establiment de l’Ebre com a línia de front, la vida diària no pot recuperar-se amb normalitat entre altres coses per l’ intercanvi de foc d’artilleria entre ambos exèrcits. A partir del combat de la batalla de l’Ebre, les ordres militars són més insistents per evacuar els civils fins que s’aplica l’ordre que afecta, també, l’aparell administratiu. Busquen refugi en poblacions fora de la línia de foc, en aquest cas, Ulldecona.

-Molts ampostins i ampostines van marxar a l’exili, oi? Camí de França primer i després què?, veig que molts i moltes van marxar a Sudamèrica... -I per suposat van haver-hi deportats als camps nazis,  previ pas els “stalags”---estic llegint encara el llibre---,però és de suposar que Mauthausen ---després molts passaven a Gusen--va ésser el camp que més ampostins va rebre, pots destacar-hi alguna cosa?

-El llibre inclou un llistat extens d’exiliats ampostins, és una primera pedra per a recuperar aquesta part de la història de la ciutat, que ha estat prou silenciada. La immensa majoria estan localitzats a França, a Llatinoamèrica són en proporció pocs. Sobre els deportats, destaco el periple personal de cadascun d’ells, que mostra l’heterogeneïtat política, social i cultural de conjunt.

-Com són els primers temps de l’Amposta franquista post guerra, una vegada aplega altra vegada la gent...-Són temps de repressió i la repressió es va obrir com un ventall i va esdevindre  una repressió de tot tipus, oi?.- Allò que vull dir que van haver-hi execucions, però també repressió econòmica, presó...

-Tots els elements de la repressió franquista es van manifestar a Amposta, també. Destaco un llistat amb les prop de mig miler de persones objecte d’un processament judicial i una biografia inèdita dels ampostins afusellats pel franquisme elaborada a partir dels consells de guerra sumaríssims que van haver d’afrontar.

-Dediques un capítol als ampostins a la Divisió Azul, què ens podries dir?.- Tots van anar-hi de grat o algú, a canvi de no esperar més represàlies, va anar-hi com forçat...?.-Com va ésser per a ells?

-No dedico un capítol, cito els noms dels dos ampostins que he trobat com a soldats de la Divisió Azul però no hi havia voluntat de relatar els seus periples vitals, això requeriria accedir a un altre tipus de fonts i no era objecte d’estudi.

-Has fet un assaig d´ investigació històrica molt minuciós i exigent, oi?.- Ací la investigació versus documentació, recerca i contrastar  dades i demés ha sigut molt feixuga, però també plena de satisfacció en veure que vas fent i el resultat final, oi? -Has treballat, directa o indirectament, amb testimonis orals?.-Quant de temps vas estar-hi entre la documentació, investigació i l´ escriptura...?

-La recerca s’ha allargat durant un any i mig aproximadament. La pandèmia del Covid ha estat un gran obstacle però amb el temps s’ha pogut anar superat. Aquests tipus de recerques no tenen un punt i final i, per tant, quan tenia un capítol ben estructurat l’escrivia deixant la porta a oberta a modificacions i millores. Després calia donar cohesió a tot el text mitjançant moltes relectures i diverses reescriptures i, finalment, aportar ritme i agilitat al text. El llibre compta amb més de 540 notes de peu i 84 pàgines de llistats d’ampostins de diverses tipologies; són dos dels aspectes que han requerit més esforç i dels que estic més satisfet tot i ser secundaris en la lectura.

-Com ha estat  la teva metodologia de treball?

-No és la meva primera ni segona recerca d’aquest període. Així que, en primer lloc, buscar les fonts més consistents o pròximes (local i comarcal), bibliografia publicada, hemeroteca. Després, recerca de memòria oral i treballs duts a terme en aquest àmbit, posteriorment recerca en arxius d’àmbit estatal i internacional...és un procés continu però laboriós. A vegades, un nom en una llista ha suposat una setmana d’investigació consultant centenars de documents. A mi m’agrada treballar amb molta documentació per destriar-la després.

-Segurament al donar a conèixer i al presentar aquest llibre...segurament que et trobes en “noves noves”...que la gent s´ apropa i et diu: “Andreu pos mon iaio o mon pare..allò o això”...

-Això ha succeït ja, algunes fonts noves de memòria oral, alguna informació complementària...hem de valorar amb els promotors del llibre quin tractament farem a les noves informacions que puguin aparèixer.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com